Биотерапија

Биолошка терапија представља третман који је специјално дизајниран да стимулише или обнови способност имунолошког система (природне унутрашње одбране) да се бори против инфекције и болести.

Биолошка терапија се такође зове биотерапија или имунотерапија и често се користи за лечење различитих врста карцинома, као и многих других стања.

Биолошка терапија је облик лечења који користи и утиче на функције имунолошког система као и његових компоненте за лечење болести. Биолошка терапија се такође користи за заштиту организма од неких нежељених ефеката одређених третмана.

Биолошка терапија често подразумева употребу супстанци које називају модификатори биолошког одговора. Тело обично производи ове супстанце у малим количинама као одговор на инфекције и болести. Користећи савремене лабораторијске технике научници могу производити ове супстанце у великим количинама за употребу у лечењу канцера и других болести, као што су реуматоидни артритис и Кронова болест.

Биолошка терапија може такође циљати специфичне молекуле на ћелијама карцинома и на тај начин утицати на њихову елиминацију или може циљати протеине који олакшавају раст ћелија карцинома.

У зависности од агенса, биолошка терапија може се давати пер ос (ређе) или интравенозно преко инфузије или ињекције.